Brak tytułu

Zupa fasolowa


! żeberko wędzone,
1 kiełbasa śląska
0,5kg żeberek wieprzowych surowych
25 dad suchej fasoli
1 mały por
1 większa marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera
1 średnia cebula,
3 średnie stare ziemiaki
1 łyżka smalcu
przyprawy: liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, majeranek, maggi, sól, pieprz mielony

Średnia zasmażka:
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki
Mąkę prażę na suchej patelni  na złoty kolor. Dodaję smalec i chwilę smażę. Wlewam powoli wywar , dokładnie mieszam i wlewam do zupy.

Poprzedniego wieczora moczę fasolę w letniej wodzie i zostawiam na całą noc do napęcznienia.
Do garnka wkładam żeberka,fasolę, starte na jarzynowej tarce marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojonego w półtalarki pora. Dokładam pieprz ziarnisty, listek i ziele.
Na patelni przysmażam na smalcu kiełbasę pokrojoną w plasterki z pokrojoną w kostkę cebulą. W połowie gotowania dodaję do zupy. Wsypuję majeranek. Całość gotuję do miękkości mięsa i fasoli. Pod koniec gotowania solę.Po ugotowaniu doprawiam pieprzem i maggi. Wyjmuję oba żeberka, mięso z nich obieram i wkładam do zupy. Ja nie dodaję zasmażki, ale jeśli ktoś lubi może zasmażyć średnią zasmażką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Co w garnkach piszczy... , Blogger