Kapuśniaczki do barszczu
Dzień dobry. Dzisiaj przychodzę do Was z pysznymi krokietami z kapustą. Zrobione z ukiszonej w domu kapusty z pachnącym czystym barszczykiem...niebo w gębie. Spróbujcie. Smacznego.
Farsz
50 dag kapusty kiszonej
30 dag pieczarek
1 duża cebula
olej do smażenia
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, kminek, majeranek, słodka i ostra papryka mielona, maggi w płynie, pieprz mielony
Naleśniki
2 jajka
1 szkl mleka
1 szkl. wody min. gazowanej
mąka tyle ile potrzeba aby ciasto miało konsystencję śmietany
papryka czerwona mielona ostra
0,5łyżeczki majeranku
sól do smaku
olej i masło klarowane
Do panierowania
2 jajka i bułka
Kapustę gotuję z przyprawami (pieprz, ziele, listek) w niewielkiej ilości wody. Dobrze osączam i odciskami. Jeśli jest długa, kroję, ale używam swojej kapusty i nie ma potrzeby krojenia.W garnku rozgrzewam olej przysmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy się zeszkli wkładam pokrojone na małe kawałeczki pieczarki, smażę do całkowitego odparowania soku, wkładam kapustę i smażę dalsze 10-15 min..Dodaję przyprawy, doprawić solą i mielonym pieprzem, maggi.Smażyć jeszcze kilka minut.
Z podanych składników zrobiłam ciasto naleśnikowe. Odstawiłam na 20min. Usmażyłam naleśniki.Powinno być ich ok.10.
Na każdy naleśnik nałożyłam
dużą łyżkę kapusty. Składać w kopertę, panierować w bułce, jajku i bułce. Smażyć na złoty kolor na oleju z masłem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz