Domowa kiszona kapusta
ok. 2,5-3kg biała kapusta
2 duże marchewki`
1 łyżeczka nasion kminku
po kilka ziarerk ziela angielskiego
1 łyżka soli na 1 kg kapusty
Kapustę pozbawiam starych liści, kroje na ćwiartki i drobno szatkuję.Głąbów nie wycinam, chyba, że są uszkodzone.Marchewkę trę na tarce jarzynowej. Kapustę i marchewkę rozsypuję na blacie, posypuję solą i lekko ją wcieram w warzywa. Przekładam do miski i zostawiam na 30 minut aby zwiotczała, wygodniej się układa w słoikach.. Słoiki dokładnie myję i wyparzam., Kapustę przekłada m warstwami, każdą mocno ubijając do chwili kiedy pojawi się sok. Wtedy wkładam 1listek i 1-2 ziela angielskie, kładę kolejne warstwy, już bez przypraw. Tak robię do wyczerpania kapusty. W każdym słoiku musi zostać2 3 cm wolnej przestrzeni a kapusta musi być pokryta sokiem....jeśli płynu jest za mało, trzeba uzupełnić przegotowaną, lekko osoloną wodą. Zakręcam lekko i ustawiam na tacy, bo ma zwyczaj wyciekać. Po 5-7 dniach, w zależności od temperatury w pomieszczeniu, u mnie w kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz