Pyszna Napoleonka z gruszkami, bez pieczenia
To znowu ja, witajcie.
Mam dzisiaj wenę do pisania, więc piszę przepisy. Obok mnie stoi kawka i pyszne ciasto. Żyć nie umierać. :) To ciasto to Napoleonka bez pieczenia z gruszkami. Pyszna słodko-kwaśna masa budyniowa rozpływa się w ustach. Zróbcie, warto. Dobrego tygodnia wszystkim życzę.
Potrzebujemy:
1,5 paczki herbatników petit beurre
10 dag powideł śliwkowych
2 budynie śmietankowe bez cukru
mały słoiczek gruszek w syropie
1 litr mleka
2 łyżki masła ekstra
0,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki żelatyny instant
dżem z czarnej porzeczki
masa budyniowo - galaretkowa z gruszkami
Robimy to tak:
Herbatniki po dwa przełożyłam powidłami i yłam w blaszce wyłożonej folią aluminiową.3 szklanki mleka zagotowałam z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Budynie wymieszałam z pozostałą 1 szkl. mleka i wlałam do wrzącego mleka. Mieszając doprowadziłam do zagotowania się budyniu.Kiedy zgęstniał odstawiłam go na chwilę,dodałam rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i pozostawiłam aby troszeczkę ostygł.
herbatniki przełożone dżemem - spód ciasta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz