Serowe leniwe pierogi
Dzień dobry
Dzisiaj piątek. W taki zapłakany deszczem jesienny piątek te pyszne leniwe poprawią nam humor. Robią się praktycznie same i to ich kolejna zaleta. Radzę zrobić z podwójnej porcji, bo znikają w mgnieniu oka.
Potrzebujemy:
0,5 kg dobrego sera twarogowego
1 szkl mąki tortowej
1 duże jajko
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżeczka suszonej skórki cytrynowej w proszku
Sera nie mielę, a rozkruszam w misce.Dodaję cukier,cukier waniliowy, kokos, skórkę i jajko.Lekko rozcieram i dodaję mąkę. Przekładam na stolnicę, zagniatam ciasto.Odkrawam po kawałku,robię wałeczki,które następnie spłaszczam. Kroję ukośnie w romby.Zagotowuję wodę, którą lekko solę.Kluski wrzucam partiami i gotuję ok 2 minut od zagotowania. Wyjmuję na cedzak, chwilę osączam i podaję polane masełkiem i posypane cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz