Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

Dzień dobry

Bardzo dobre krokiety. Smaku nadają im przyprawy w cieście naleśnikowym. Pysznie smakują z czystym barszczykiem. Przygotowując je na Wigilię podmieniam pieczarki na grzyby leśne. Polecam.


 

Potrzebujemy:

1,2 kg  pieczarek

15 dag miękkiego żółtego sera
 2 spore cebule
 garść natki pietruszki
 sól, pieprz mielony, maggi

Naleśniki
 2 jajka
1 szkl mleka
1 szkl wody mineralnej gazowanej
 mąka - tyle ile zabierze - ciasto ma mieć konsystencję śmietany
mała łyżeczka majeranku
mała łyżeczka słodkiej papryki
odrobina ostrej papryki

1 łyżeczka maggi
masło klarowane do usmażenia pieczarek
sól

2 jajka     olej + 1 łyżka masła klarowanego do obsmażenia

 2 łyżki mleka + bułka tarta do panierowani

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na małe  kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, przysmażamy cebulkę, wkładamy pieczarki i smażymy do odparowania soku i lekkiego przyrumienienia. Wkładamy starty ser i smażymy do rozpuszczenia się sera.
Z podanych składników  smażymy naleśniki. Powinno ich być 10.
Na każdy naleśnik nakładamy czubatą łyżkę pieczarek. Składamy w kopertę, panierujemy (bułka-jajko-bułka) i smażymy na oleju z dodatkiem masła na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Co w garnkach piszczy... , Blogger