Krokiety z pieczarkami i żółtym serem
Dzień dobry
Bardzo dobre krokiety. Smaku nadają im przyprawy w cieście naleśnikowym. Pysznie smakują z czystym barszczykiem. Przygotowując je na Wigilię podmieniam pieczarki na grzyby leśne. Polecam.
Potrzebujemy:
1,2 kg pieczarek
15 dag miękkiego żółtego sera
2 spore cebule
garść natki pietruszki
sól, pieprz mielony, maggi
Naleśniki
2 jajka
1 szkl mleka
1 szkl wody mineralnej gazowanej
mąka - tyle ile zabierze - ciasto ma mieć konsystencję śmietany
mała łyżeczka majeranku
mała łyżeczka słodkiej papryki
odrobina ostrej papryki
1 łyżeczka maggi
masło klarowane do usmażenia pieczarek
sól
2 jajka olej + 1 łyżka masła klarowanego do obsmażenia
2 łyżki mleka + bułka tarta do panierowani
Z podanych składników smażymy naleśniki. Powinno ich być 10.
Na każdy naleśnik nakładamy czubatą łyżkę pieczarek. Składamy w kopertę, panierujemy (bułka-jajko-bułka) i smażymy na oleju z dodatkiem masła na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz