Seler konserwowy

Dzień dobry.

W sklepach jest pod dostatkiem przetworów, ale każdy potwierdzi, że domowe najlepsze. Przepis znalazłam w sieci. Niestety nie zapisałam sobie autora. Z tej proporcji wyszły mi trzy słoiczki 0,33l. Jest miękki, delikatny, idealny do sałatek i surówek. Przygotowanie zajmuje 0k. 15 minut. Spróbujcie, bo warto.


Potrzebujemy:

50dag selera

zalewa:

0,5szkl wody

0,5szkl octu 10% (dałam troszkę mniej)

0,5szkl + 1 łyżka cukru

Z podanych składników gotuję zalewę. 

Seler zetrzeć na wiórki i wrzucić do zalewy. Gotuję 5 minut. Przekładam do słoiczków i zalewam zalewą. Pasteryzuję 15 minut.

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Co w garnkach piszczy... , Blogger