Dzień dobry.
Dzisiaj przyniosłam Wam przepis na pyszne jesienne danie. Nie sugerujcie się zdjęciem, które nie jest najlepsze, ale takie figle płata mi aparat. Łatwa szybka potrawa a jej zapach w czasie gotowania ....
Potrzebujemy:
70 dag wieprzowiny
30 dag grzybów leśnych (może być więcej)
2 duże cebule
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz mielony
listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, jałowiec
smalec
Mięso kroję w dosyć dużą kostkę. Posypuję vegetą i zostawiam na 15 minut. Rozgrzewam na patelni smalec i obsmażam mięso z czosnkiem i cebulą pokrojoną w piórka. Podlewam niewelką iloscią wody, dodaję przyprawy (oprócz soli i mielonego pieprzu). Duszę ok 30 minut i wkładam oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. Radzę pokroić na duże kawałki. Ja pokroiłam zbyt drobno, co odbiło się na ostatecznym wyglądzie dania. Razem duszę kolejne 25 min.w miarę potrzeby podlewając wodą. (sos ma odparować). Doprawiam solą i mielonym pieprzem. Można posypać zieloną pietruszką. podaję z kaszą pęczak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz