Korzystam obfitości grzybów, bo nie ukrywam, że grzyby to moja kulinarna miłość. Mogłabym je jeść bez przerwy i w każdej postaci.Ale że moje grzybobrania odbywają się na bazarku to jednak od całkowitego szaleństwa powstrzymują mnie ceny....i dobrze...Dzisiaj proponuję przepyszną mięciutką cielęcinkę uduszoną z kurkami.
1 kg karkówki cielęcej 1 cebula 2 ząbki czosnku 30 dag kurek 150 ml słodkiej śmietany 30% 0,5 kostki masła sól, pieprz mielony
Karkówkę cielęcą trzeba podzielić na porcje, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Nie solić i nie dawać pieprzu przed obsmażeniem. Na patelni rozgrzać ale nie przypalić połowę masła i obsmażyć mięso. Na drugiej patelni podsmażyć kurki z cebulą pokrojoną w kostkę.Połączyć z mięsem.Wszystko podlać niewielką ilością bulionu warzywnego i dusić ok. 40 minut. Kiedy płyn zredukuje się m.w. o połowę wlać śmietanę i dusić jeszcze ok. 10 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny
Bardzo dziękuje za odwiedziny i proszę zostaw choć krótki komentarz. Będzie mi miło jeśli spotkamy się znowu. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę je w specjalnej galerii.
Mam na imię Henia i mieszkam w Legnicy. Gotuję od wielu lat i jest to moją największą pasją, oprócz haftu i książek. Gotowałam też na wesela i inne duże uroczystości.Kocham tradycyjną kuchnię polską, podawać dania takie jakie robiły nasze mamy.
Wszystkie dodane na tym blogu treści i zdjęcia są mojego autorstwa, ich kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie bez mojej wiedzy i zgody stanowi złamanie prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawach autorskich i prawach pokrewnych)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz