Biszkopt Brzoskwinek
Ciasto to spotkałam na blogu Knurr.pl. Od razu wiedziałam, że je muszę zrobić. Oczywiście, jak to ja, trochę w nim namieszałam i oto efekt. Ciasto jest przepyszne- leciutkie puszyste, jakby się mgiełkę jadło. Spróbujcie, a gwarantuję, że o nim nie zapomnicie.
https://cowgarkachpiszczy.blogspot.com/p/blog-page_89.html
Forma:
24x34cm
Składniki
na biszkopt:
6 jaj
1 szkl.
mąki
1 szkl.
cukru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżka
soku z cytryny
Składniki
na masę brzoskwiniową:
1 puszka
brzoskwiń 80 dag
1 łyżka
cukru (można dodać wg uznania)
2 budynie
śmietankowe bez cukru
2 galaretki
brzoskwiniowe
sok
wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
1 kostka
Kasi
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka
ubiłam na sztywno ze szczyptą soli. Dodałam
cukier i żółtka i ubiłam na puszystą masę. Wmieszałam przesianą z
proszkiem mąkę. Ciasto przelałam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
Piekłam ok. 40 minut w temp. 180*C.
Masa
brzoskwiniowa:
Brzoskwinie
odsączyłam z zalewy i drobno pokroiłam. Zalewę uzupełniłam wodą z sokiem z
pomarańczy do obj. 1 litra. Odlałam 1/2
szklanki do rozprowadzenia budyniu a resztę zagotowałam z cukrem. Wlałam budyń,
gotowałam do zgęstnienia. Dodałam pokrojoną drobno Kasię i wymieszałam do
rozpuszczenia się margaryny.
Zestawiłam
z ognia i wsypałam galaretki. Dodałam brzoskwinie i wymieszałam. Odstawiłam do ostygnięcia.
Biszkopt
przecięłam na 2 blaty. Na jeden wyłożyłam przestudzoną masę i wstawiłam do
lodówki. Najlepiej chłodzić przez noc.
https://cowgarkachpiszczy.blogspot.com/p/blog-page_89.html
Pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuń