Łazanki
Dzisiaj trochę klasyki. Łazanki. Zimą doskonale sycą i rozgrzewają. Można je robić na słodko i wytrawnie. Dzisiaj proponuję łazanki z dwiema kapustami i wędliną.Wiem, że nie jest to żadne odkrycie ale może kogoś przepis zainteresuje.
0,5 kg
kiszonej kapusty
0,5 kg białej kapusty
2
cebule
40 dag parzonego wędzonego boczku
20 dag cienkiej kiełbasy
sól, pieprz mielony, maggi
1 op. makaronu łazanki
olej
Kapustę białą kroimy w niezbyt dużą kostkę.Kapustę kiszoną odciskamy drobno kroimy. Obie kapusty gotujemy oddzielnie.Białą w osolonej wodzie. Boczek kroimy w większą kostkę, kiełbasę w pół talarki a cebulę kroimy w drobna kosteczkę. Na rozgrzanym oleju przysmażamy wędliny, w połowie smażenia dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli a wędliny przyrumienią. Kapusty odcedzamy, łączymy i dodajemy do nich boczek i kiełbasę z cebulką. Mieszamy, doprawiamy. Gotujemy makaron (nie za miękko). Dokładnie odcedzamy i łączymy z kapustą. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wkładamy łazanki. Zapiekamy ok 30 minut.
Kapustę białą kroimy w niezbyt dużą kostkę.Kapustę kiszoną odciskamy drobno kroimy. Obie kapusty gotujemy oddzielnie.Białą w osolonej wodzie. Boczek kroimy w większą kostkę, kiełbasę w pół talarki a cebulę kroimy w drobna kosteczkę. Na rozgrzanym oleju przysmażamy wędliny, w połowie smażenia dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli a wędliny przyrumienią. Kapusty odcedzamy, łączymy i dodajemy do nich boczek i kiełbasę z cebulką. Mieszamy, doprawiamy. Gotujemy makaron (nie za miękko). Dokładnie odcedzamy i łączymy z kapustą. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wkładamy łazanki. Zapiekamy ok 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz