Wiosenna zupka
Kiedy pojawia się młoda kapusta wpadam w trans. Pierwsza jest młoda kapusta na gęsto a zaraz poźniej ta zupa. Pachmie i smakuje wiosną.
Potrzebujemy:
3 skrzydełka z kurczaka
1/4 główki młodej kapusty
4 młode marchewki
1mały młody por
1 mały młody seler z natką
2 gałązki natki pietruszki
1 młoda cebulka
1 ziemniak (stary)
1/2 pęczka koperku
mały kubek słodkiej śmietany
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz mielony do smaku
Kapustę oczyściłam, obrałam ze starych liści, umyłam i drobno poszatkowałam. Lekko roztarłam z cukrem, solą i sokiem z cytryny. Zostawiłam na 15min. aby puściła sok.Skrzydełka umyłam, zalałam 2 litrami zimnej wody i zagotowałam, odszumowałam.
Marchewkę oczyściłam, starłam. Pora umyłam i drobno pokroiłam.
Selera opłukałam..Do garnka ze skrzydełkami włożyłam marchewkę, pora, selera i pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowaną kapustę.Gotowałam 30 min. Wyjęłam gałązkę selera a zupę zaprawiłam śmietanką, posypałam obficie posiekanym koperkiem.
Potrzebujemy:
3 skrzydełka z kurczaka
1/4 główki młodej kapusty
4 młode marchewki
1mały młody por
1 mały młody seler z natką
2 gałązki natki pietruszki
1 młoda cebulka
1 ziemniak (stary)
1/2 pęczka koperku
mały kubek słodkiej śmietany
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz mielony do smaku
Kapustę oczyściłam, obrałam ze starych liści, umyłam i drobno poszatkowałam. Lekko roztarłam z cukrem, solą i sokiem z cytryny. Zostawiłam na 15min. aby puściła sok.Skrzydełka umyłam, zalałam 2 litrami zimnej wody i zagotowałam, odszumowałam.
Marchewkę oczyściłam, starłam. Pora umyłam i drobno pokroiłam.
Selera opłukałam..Do garnka ze skrzydełkami włożyłam marchewkę, pora, selera i pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowaną kapustę.Gotowałam 30 min. Wyjęłam gałązkę selera a zupę zaprawiłam śmietanką, posypałam obficie posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz