Pieczarkowy przysmak
Przepis spotkałam wiele lat temu w internecie. Bardzo nam posmakowały te pieczarki i są stale obecne w naszym jadłospisie. Bardzo efektownie wyglądają i pysznie smakują. Doskonały dodatek do wędlin i mięs na zimno.
Potrzebujemy:
0/5kg małych pieczarek
1 ogórek szklarniowy lub podobnej wielkości ogórek gruntowy
4 małe cebule
1 duża marchewka
Zalewa:
2 szkl wody
6 dużych łyżek octu
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki soli, ostra papryka lub chili
ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy
1 ząbek czosnku
dodatkowo:
bułka tarta
1 jajko
ol;ej do smażenia
Wykonanie:
Pieczarki oczyszczamy, Obcinamy trzonki tak, żeby nie wystawały poza grzybka.Trzonki odrzucamy a grzybki panierujemy w jajku i bułce tartej. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy pieczarki na złoty kolor.
Z podanych składników gotujęmy zalewę.
Obraną marchewkę kroimy w talarki i gotujemy 10 minut.
Ogórka kroimy w niezbyt cienkie plasterki (nie obieramy) a cebulę w piórka.
W słoiku układam warstwami: cebula, ogórek, pieczarki, marchewka do wyczerpania składników. Pierwszą i ostatnią warstwą powinna być cebula. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoik i odstawiamy na 3-4 dni.
Potrzebujemy:
0/5kg małych pieczarek
1 ogórek szklarniowy lub podobnej wielkości ogórek gruntowy
4 małe cebule
1 duża marchewka
Zalewa:
2 szkl wody
6 dużych łyżek octu
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy
1 ząbek czosnku
dodatkowo:
bułka tarta
1 jajko
ol;ej do smażenia
Wykonanie:
Pieczarki oczyszczamy, Obcinamy trzonki tak, żeby nie wystawały poza grzybka.Trzonki odrzucamy a grzybki panierujemy w jajku i bułce tartej. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy pieczarki na złoty kolor.
Z podanych składników gotujęmy zalewę.
Obraną marchewkę kroimy w talarki i gotujemy 10 minut.
Ogórka kroimy w niezbyt cienkie plasterki (nie obieramy) a cebulę w piórka.
W słoiku układam warstwami: cebula, ogórek, pieczarki, marchewka do wyczerpania składników. Pierwszą i ostatnią warstwą powinna być cebula. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoik i odstawiamy na 3-4 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz