Przysmak Prezesa

 Dzień dobry

Danie to jest nieco pracochłonne, ale bardzo efektowne (niestety zdjęcie nie oddaje jego wyglądu, muszę je powtórzyć). Warto przygotować je na święta czy większe okazje a nawet na pyszny niedzielny obiad. Najsmaczniejsze są z sosem myśliwskim i kaszą gryczaną ale i ziemniaczki dobrze pasują.

Potrzebujemy

1 kg karkówki
50 dag piersi z kurczaka
0,5kg pieczarek
2 duże cebule
olej
przyprawy:
sól
pieprz mielony
papryka słodka w proszku
rozmaryn suszony
czosnek granulowany
sos myśliwski
pęczek zielonej pietruszki
oraz koniecznie folia aluminiowa
do gotowania: listek laurowy, pieprz ziarnisty. ziele angielskie i jałowiec
papryka, wędzona i czubryca czerwona do obtoczenia
1 duży ząbek czosnku

Karkówkę kroimy na płaty, rozbijamy (tak, żeby nie podziurawić). Posypać przyprawami i odłożyć na 30 minut. Pieczarki czyścimy, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wkładamy na rozgrzany olej i smażymy do zeszklenia, dokładamy starte pieczarki i smażymy do czasu aż sok odparuje a grzyby się zezłocą
Mięso mielimy, mieszamy z podsmażonymi pieczarkami z cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojoną drobniutko natkę dodajemy do mięsa. Wyrabiamy dokładnie. Przygotowany farsz nakładamy po 2 łyżki  na płaty karkówki i ciasno zwijamy.Otaczamy w mieszance papryki słodkiej, wędzonej i czubrycy.
 Każdą roladkę zawijamy ciasno w folię aluminiową Zawijamy brzegi tak, aby zabezpieczyć przed dostępem wody (ja zawijam w "cukierka")i wkładamy do gotującej się wody z listkiem laurowym, pieprzem ziarnistym, zielem angielskim i czosnkiem. Gotować ok. 45 min.na małym ogniu.
Sos przygotować zgodnie z przepisem. Podawać z ziemniaczkami i sałatką z buraczków lub z pieczywem. 






 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Co w garnkach piszczy... , Blogger