Chleb łychą mieszany błyskawiczny
Dzień dobry
Komu nie zdarzyło się chwilę przed kolacją okazuje się, że zapomnieliśmy kupić pieczywo. Ten chleb jest idealnym wyjściem z sytuacji. Przygotowanie go nie zajmuje więcej niż 5 minut. Ważne jest wstawienie na dół piekarnika naczynia z wodą. Ja o tym zapomniałam i skórka mimo spryskiwania była mało chrupka.
50 dag mąki pszennej T650
15 dag mąki żytniej 720
400 ml ciepłej wody
1 op. suchych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1 szkl ziaren wg uznania
Suche drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. W misce mieszam wszystkie sypkie składniki, wlewam drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie i mieszam do połączenia składników. Ciasto ma być gęste i zwarte. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 45 minut. Piekarnik rozgrzewam do 200*C. Ciasto przekładam do foremki (piekłam w naczyniu żaroodpornym). Posmarowałam wodą, posypałam ziarnami, nacięłam przez środek i wstawiłam do piekarnika na ok. 50 minut. Na dno piekarnika trzeba wstawić naczynie z wodą.Chleb jest upieczony gdy po postukaniu w spód wydaje głuchy odgłos. Mojemu te 50 minut wystarczyło w zupełności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz