Chleb łychą mieszany błyskawiczny

 Dzień dobry

Komu nie zdarzyło się chwilę przed kolacją  okazuje się, że zapomnieliśmy kupić pieczywo. Ten chleb jest idealnym wyjściem z sytuacji. Przygotowanie go nie zajmuje więcej niż 5 minut. Ważne jest wstawienie na dół piekarnika naczynia z wodą. Ja o tym zapomniałam i skórka mimo spryskiwania była mało chrupka.

50 dag mąki pszennej T650

15 dag mąki żytniej 720

400 ml ciepłej wody

1 op. suchych drożdży

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

1 szkl ziaren wg uznania

Suche drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. W misce mieszam wszystkie sypkie składniki, wlewam drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie i mieszam do połączenia składników. Ciasto ma być gęste i zwarte. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 45 minut. Piekarnik rozgrzewam do 200*C. Ciasto przekładam do foremki (piekłam w naczyniu żaroodpornym). Posmarowałam wodą, posypałam ziarnami, nacięłam przez środek i wstawiłam do piekarnika na ok. 50 minut. Na dno piekarnika trzeba wstawić naczynie z wodą.

Chleb jest upieczony gdy po postukaniu w spód wydaje głuchy odgłos. Mojemu te 50  minut wystarczyło w zupełności.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Co w garnkach piszczy... , Blogger