Szybkie ciasteczka Mannusie
Są szybkie, łatwe i pyszne. Mają tylko tę wadę, że znikają z talerza szybciej niż się na nim znajdą. Radzę upiec od razu z podwójnej ilości składników.
Oto przepis
1,5 szkl mąki tortowej (dałam wrocławską)
25 dag kaszy manny
0,5 szkl. cukru
2 jajka
0,5 kostki margaryny lub masła
2 łyżki gęstej śmietany 18%
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
marmolada lub nutella
Mąkę przesiałam, dodałam pozostałe składniki i zagniotłam ciasto. Ma ono być lekko kleiste. Z ciasta odrywałam małe kawałeczki, trochę większe niż orzech włoski, formowałam kulki, lekko je spłaszczałam i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie w każdym ciasteczku zrobiłam palcem wgniecenie, w które włożyłam powidła śliwkowe.
Piekłam do zrumienienia (ok.10 minut) w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Oto przepis
1,5 szkl mąki tortowej (dałam wrocławską)
25 dag kaszy manny
0,5 szkl. cukru
2 jajka
0,5 kostki margaryny lub masła
2 łyżki gęstej śmietany 18%
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
marmolada lub nutella
Mąkę przesiałam, dodałam pozostałe składniki i zagniotłam ciasto. Ma ono być lekko kleiste. Z ciasta odrywałam małe kawałeczki, trochę większe niż orzech włoski, formowałam kulki, lekko je spłaszczałam i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie w każdym ciasteczku zrobiłam palcem wgniecenie, w które włożyłam powidła śliwkowe.
Piekłam do zrumienienia (ok.10 minut) w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz