Placek po węgiersku
Placek po węgiersku robi wrażenie pracochłonnego a tak wcale nie jest. Zabiera trochę czasu, ale efekt jest przepyszny.
0,7 kg ziemniaków-
2 jajka
0.3szkl mleka
2 łyżki mąki
sól, pieprz:
1 kg łopatki lub karkówki
1 duża cebula
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
- przyprawa do gulaszu,
2 ząbki czosnku,
ostra papryka do smaku
sól
ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy
2 łyżki oleju
2 duże ząbki czosnku:
Mięso kroimy na kawałki, jak na gulasz. Podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną cebulą i czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i resztą podanych przypraw.Podlewamy wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem. Następnie do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusimy do miękkości.
Ziemniaki rozdrabniamy w blenderze wraz z cebulą, dodajemy jajka i mąkę. Solimy i pieprzymy. Mieszamy i smażymy duże placki.Następnie na usmażone placki nakładamy po 2 duże łyżki gulaszu i składamy na pół.Na wierzch kładziemy kleks kwaśnej śmietany.
0,7 kg ziemniaków-
2 jajka
0.3szkl mleka
2 łyżki mąki
sól, pieprz:
1 kg łopatki lub karkówki
1 duża cebula
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
- przyprawa do gulaszu,
2 ząbki czosnku,
ostra papryka do smaku
sól
ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy
2 łyżki oleju
2 duże ząbki czosnku:
Mięso kroimy na kawałki, jak na gulasz. Podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną cebulą i czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i resztą podanych przypraw.Podlewamy wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem. Następnie do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusimy do miękkości.
Ziemniaki rozdrabniamy w blenderze wraz z cebulą, dodajemy jajka i mąkę. Solimy i pieprzymy. Mieszamy i smażymy duże placki.Następnie na usmażone placki nakładamy po 2 duże łyżki gulaszu i składamy na pół.Na wierzch kładziemy kleks kwaśnej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz