Pieczarkowy przysmak

Pieczarkowy przysmak

Przepis  spotkałam wiele lat temu w internecie. Bardzo nam posmakowały te pieczarki i są  stale obecne w naszym jadłospisie. Bardzo efektownie wyglądają i pysznie smakują. Doskonały dodatek do wędlin i mięs na zimno.


Potrzebujemy:
 0/5kg małych pieczarek
1 ogórek szklarniowy lub podobnej wielkości ogórek gruntowy
4 małe cebule
1 duża marchewka

Zalewa:
2 szkl wody
6 dużych łyżek octu
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki soli, ostra papryka lub chili
ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy
1 ząbek czosnku

dodatkowo:
bułka tarta
1 jajko
ol;ej do smażenia




Wiosenna zupka

Wiosenna zupka

Kiedy pojawia się młoda kapusta wpadam w trans. Pierwsza jest młoda kapusta na gęsto a zaraz poźniej ta zupa. Pachmie i smakuje wiosną.

Potrzebujemy:
3 skrzydełka z kurczaka
1/4 główki młodej kapusty
4 młode  marchewki
1mały młody por
1 mały młody seler z natką
2 gałązki natki pietruszki
1 młoda  cebulka
1 ziemniak (stary)
1/2 pęczka koperku
mały kubek słodkiej śmietany
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz mielony do smaku




Naleśniki po wiejsku

Naleśniki po wiejsku

Te naleśniki podpatrzyłam u koleżanki. Bardzo nam posmakowały, więc postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Farsz do nich to dobry sposób zagospodarowania ziemniaków z poprzedniego dnia, tylko trzeba je koniecznie przemielić.


Potrzebujemy:
6 średnich ziemniaków
1 cienka kiełbasa
10 dag wędzonego boczku
0,5 pęczka koperku
1 średnia cebula
olej do smażenia

naleśniki:
2 jajka
1 szkl wody
1 szkl mleka
szczypta soli
mąka ile zabierze do gęstości śmietany
sól, pieprz
sos:
20 dag pieczarek
1 mała cebula
śmietana
mąka
sól, pieprz do smaku
Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki.

 





Ugotowane ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę kiełbasę i
Copyright © Co w garnkach piszczy... , Blogger